BCE-forsker: Landbruget kan reducere CO2-udledning med metanopsamling
Danske landmænd kan reducere deres CO2-udledning markant ved at indfange metan fra gylletanke, vurderer forsker Anders Peter Adamsen fra Aarhus Universitet.
Danske landmænd kan reducere deres klimabelastning markant ved at indfange metan fra gylletanke - en teknologi, som potentielt kan nedbringe landbrugets CO2-udledning med 1-2 millioner tons årligt. Dette anslår forsker Anders Peter Adamsen fra Aarhus Universitet, der i et interview med Politiken.
Ny forskning viser, at metanudslippet fra gylletanke er større end antaget. Metan er en kraftigere drivhusgas end CO2, og opsamling af metan fra gylletanke, efterfulgt af afbrænding eller omdannelse til CO2, kan give en hurtig og sikker klimafordel.
Alligevel blev der ikke afsat penge til denne teknologi i den nylige trepartsaftale mellem regeringen, Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug og Fødevarer. Aftalen fokuserer i stedet på dyrere teknologier som pyrolyse.
”Jeg er uforstående over for, at vi har nogle teknologier, som kan komme i spil på få år, og så taler man om pyrolyse, lavbundsjorde og fodertilskud”, siger Anders Peter Adamsen.
Pyrolyse af halm alene kan aldrig komme over 1,9 millioner tons reduktioner. Det ville kræve, at al tilgængelig halm bruges, hvilket ifølge Anders Peter Adamsen er urealistisk. Han understreger, at metan fra gylletanke er en mere lovende og hurtigere løsning.
Landbrug og Fødevarer påpeger i artiklen, at begge teknologier er vigtige og understøtter regeringens investering i pyrolyse. De mener, at kommende CO2-afgifter vil motivere landmændene til at tage teknologier i brug, men efterlyser et bedre system til at godkende klimateknologier.
Du kan læse hele artiklen i Politiken her. (betalingsartikel)